Het leed dat OV-chipkaart heet

Door funk-e op dinsdag 1 juni 2010 02:37 - Reacties (26)
Categorie: Algemeen, Views: 6.855

Ja, ik weet het. Er is al veel over gezegd. Er is al veel over gezeken. En het gezeik zal nog wel even aanhouden de komende tijd:

Het leed dat OV-chipkaart heet.

Begrijp me niet verkeerd: Ik vind het idee achter de OV-chipkaart echt geweldig. Je hebt maar 1 pasje nodig om je van a naar b te verplaatsen. Geen gedoe met strippenkaarten meer, geen gedoe met kaartautomaten meer, niet meer je trein missen omdat je nog een kaartje moet kopen. Maar de techniek achter zo'n enorm en complex systeem moet wel goed werken voordat je het gaat implementeren!

Begin dit jaar begon de echte ellende voor alle studenten. Voor een deel lag dit ook aan de studenten zelf: wachten tot de allerlaatste moment om je reisproduct op te halen en er dan achter komen dat er ergens iets mis is gegaan. Als deze studenten eerder hadden gehandeld zouden de problemen misschien opgelost worden voor de go-live datum, uitzonderingen daargelaten.

Maar goed, vanaf aanstaande donderdag is het dan echt zover in Amsterdam. Vanaf dan mag er in Amsterdam niet meer met een papieren vervoersbewijs gereisd worden. Iedereen moet dus in het bezit zijn van een OV-chipkaart. Je kan er eventueel voor kiezen om elke reis een 1-uurs kaartje van 2,60 te kopen, maar dat gaat op een gegeven moment wel in de papieren lopen.

Mijn ervaring met de OV-chipkaart:
Ongeveer 1 maand geleden netjes een OV-chipkaart aangevraagd die 2 weken later ook netjes op de deurmat lag, niets aan de hand. Ik had netjes in het aanvraagformulier aangegeven dat ik mijn ov-chip automatisch wilde opladen met 10 euro als het saldo onder de 5 euro zou komen. Ik ging er dan ook vanuit dat ik gelijk kon gaan reizen (misschien wat naïef van mij, gezien de veiligheid). Dus stap ik in de tram, maar helaas ik kon niet reizen omdat ik geen saldo had. Ka-ching 2,60 betaald voor een paar kilometer tram. Ik moest dus naar een tickets & info punt om dit te activeren!

Ik ga gelijk dezelfde dag nog naar de AH om mijn nieuwste aanwinst op te laden. Ik wil er nu eindelijk wel eens gebruik van maken. Au… er staat een rij van ongeveer 15 man te wachten bij het opwaardeerapparaat. Geen tijd voor, want ik moest weer naar huis. Ka-ching weer 2,60 om naar huis te gaan.

De volgende dag moest ik met de trein naar Utrecht en ik besloot om nogmaals een poging te doen om mijn OV-chip op te laden. Ik kom bij de AH (een andere dan de vorige keer) en ik zie warempel geen rij! Ik blij! Bij de automaat aangekomen kom ik wederom van een koude kermis thuis: Storing. De medewerker van de AH vertelde me waar ik mij kaart wel op kon waarderen: een sigarenwinkel 2 kilometer verderop. Daar aangekomen heb ik eerst 10 minuten in de rij gestaan om te kunnen opwaarderen. Maar uiteindelijk was het gelukt. Ik dacht laat ik mijn kaart gelijk met 30 euro opwaarderen, aangezien ik nog met de trein naar Utrecht moet.

Ik stap in de tram en rijd naar het centraal station. Ik check daar uit en mijn eerste OV-chip reis was een feit. Ik blij! Door alle vertraging die ik had opgelopen moest ik me haasten om op tijd in Utrecht te zijn. Gelukkig hoefde ik niet in de rij te staan op een kaartje te kopen, want ik heb een OV-chip!

Helaas! Het incheckpaaltje gaf een foutmelding. Op het stickertje wat er naast geplakt zat stond de volgende boodschap: Reist u voor de eerste keer met uw OV-chipkaart met de NS? activeer dan eerst uw ov-chipkaart op ov-chipkaart.nl om deze geschikt te maken om te reizen op saldo. Rustig blijven… tot 10 tellen. En maar naar zo'n gele automaat lopen om in een rij met 5 mensen te gaan wachten en ondertussen 2 treinen te missen.

Uiteindelijk stap ik in de trein met mijn ouderwetse papieren kaartje en ik reis naar Utrecht. Ik doe daar mijn ding en kom rond 2 uur 's nachts weer aan op amsterdam cs.

De trams reden helaas niet meer, dus ik moest een nachtbus nemen. Geen probleem want ik had die middag mijn OV-chipkaart opgewaardeerd met 30 euro en ik had door alle ellende nog maar 1 enkele reis naar het station afgerekend a 1,17. Ik stap vermoeid in de nachtbus van het GVB, ik haal mijn OV-chipkaart langs het apparaat: BLIEP onvoldoende saldo… pffff, ik wist niet meer wat ik moest zeggen. Vermoeid leg ik aan de chauffeur uit dat ik genoeg saldo op mijn pas moet hebben omdat ik die middag nog had opgewaardeerd. De vriendelijke man vertelde mij dat een ritje in de nachtbus niet afgerekend kon worden met de standaard tegoed. Voor 25 euro kon ik 12 nachtbusritten opwaarderen op mijn OV-chipkaart. Daarvoor moest ik bij een ticket-verkoop van het GVB zijn. Nou ja zeg! WTF. Uiteraard zijn die snachts niet open, dus kon ik weer een extra duur kaartje aanschaffen (dit maal 3,50 wegens nachttoeslag)


Het kan aan mij liggen, maar de manier waarop dit hele systeem geïmplementeerd is had volgens mij veel klantvriendelijker kunnen zijn. Er zitten zoveel haken en ogen aan. Zodra alles geactiveerd is, dan werkt alles goed. Maar de weg daarheen is zo ongelofelijk omslachtig. Meer mensen met zulke horrorverhalen?

Volgende: Ramenlikkers... 06-'10 Ramenlikkers...
Volgende: Eindelijk een nieuw tv-meubel 05-'10 Eindelijk een nieuw tv-meubel

Reacties


Door Tweakers user Comgenie, dinsdag 1 juni 2010 03:10

Om ook nog maar te zwijgen over hoe groot dat ding wel niet is en onhandig om overal mee te nemen.
http://ns.nl/ns2007/blobimg/945/124/OM.JPG

Door Tweakers user Skinkie, dinsdag 1 juni 2010 03:54

Site vol: http://www.ov-chipklacht.nl/

Ergste tot nu toe vind ik de besteling van het GVB. Dat je op de heenweg 10ct meer betaalt dan de terugweg. Terwijl de halte terug verder van het eindpunt afligt dan heen. Dat het GVB problemen heeft is inmiddels wel duidelijk gezien ook vaker op het forum wordt gemeld dat ritjes maar 0.78ct kosten. Dan vraag je, je af: "Stel het werkt echt via een GPS, zou je dan met een GPS jammer altijd 0.78ct kunnen betalen?"

Dat zijn de vragen die de mensen bezig houden natuurlijk. Want ik moet als ik vanuit mijn woonplaats naar Den Haag ga, al significant meer betalen dan ik ooit aan strippen kwijt was. (Daarom heb ik tegenwoordig ook nog een strippenkaart.) Maar als een GPS jammer echt zou werken ben ik zeer benieuwd wat daar aan gedaan gaat worden.

Door Tweakers user Cave_Boy, dinsdag 1 juni 2010 06:57

Hmm beetje aansluiten en knutselen en hij is mobiel: http://cgi.ebay.nl/Car-An...e_GPS&hash=item414f625589

En dat voor rond de 30 euro... Wie gaat het testen?

Door Tweakers user Tyson, dinsdag 1 juni 2010 07:15

Cave_Boy schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 06:57:
Hmm beetje aansluiten en knutselen en hij is mobiel: http://cgi.ebay.nl/Car-An...e_GPS&hash=item414f625589

En dat voor rond de 30 euro... Wie gaat het testen?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.24230

$30, doet ook GSM naast GPS :)

Door Tweakers user Orian, dinsdag 1 juni 2010 08:00

Helemaal met je eens, het is en blijft een onding dat gewoon 50% van de tijd niet werkt.

Overigens vind ik het erg flauw dat je studenten de schuld geeft (sarcasme herken ik er niet in, mss kijk ik er overheen)? Veel studenten stonden al de eerste dagen in de rij om hun kaart te activeren, maar ik ken genoeg mensen waar dit gewoon niet kon. Hij deed gewoon niks, of gaf de melding "geen product voor u". En dat de hele maand lang. Ook de minister van verkeer toen (is dat nog steeds dezelfde?) gaf toen de schuld aan de studenten "die maar wat eerder hadden moeten komen". Sorry, maar ik, en velen anderen, hebben meerdere malen in de rij gestaan (soms tot een uur lang), om vervolgens een "geen product aanwezig" te krijgen. En dan de studenten de schuld geven... Ach, het is makkelijker dan het eigen falen toe te geven...

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, dinsdag 1 juni 2010 08:09

Sowieso is het knudde dat het OV nu weer met apparte tegoeden gaat werken per bedrijf. DE FUCK? met mijn strippenkaart kon ik in ieder geval in elke bus stappen, zonder gekloot. Ja de nachtbus was betaald, maar geld is altijd nog makkelijker dan een of ander wazig abbonement dat je moet activeren. Dat de nachtbus duurtder is lijkt me niet zo gek, maar dat je er een appart tegoed voor moet hebben is je reinste oplichtenaarij.

Door Tweakers user Yuragon, dinsdag 1 juni 2010 08:22

Ikzelf vind dat de OV- chipkaart redelijk ok is ingevoerd. Geen enkel geautomatiseerd systeem verloopt bij ingang ervan vloeiend. Voor een nachtbus moest altijd al appart een kaart gekocht worden en dit zal waarschijnlijk in ieder geval voorlopig ook niet verranderen.
Voor gebruik van een OV- chipkaart indien dit voor jou nieuw is zal jijzelf ook informatie moeten opdoen, aangezien het voor jou ook een nieuw iets is. Ik neem aan dat je voor meerdere dingen die voor jou nieuw zijn eerst informatie opdoet, zoals bijvoorbeeld een opleiding of wanneer je solliciteerd voor een baan.
Als je dit van tevoren had gedaan had je ook het een en ander al geweten waardoor je niet tegen problemen op kon lopen.
Ik geef toe, het moeten activeren bij NS van je OV- chipkaart is buiten gewoon omslachtig.
Maar de NS blijft nou eenmaal losstaan van de verschillende vervoersmaatschappijen. En zo weet ook de NS wie er gebruik maakt van hun treinen.

Tot zover, lang leve de studenten ov- chipkaart.

Door Tweakers user wizzkizz, dinsdag 1 juni 2010 08:31

Ligt het nu aan mij of...?
Ik heb namelijk mijn OV-chipkaart (geen studentenkaart, maar voordeelurenabo en saldo) gewoon bij de kaartjesautomaten geactiveerd. Je kunt daar gewoon kiezen voor "bestelling ophalen" en dan werkt het (tenminste, bij mij).

Dus waarom moeilijk, moeilijk met apparaatjes bij AH, sigarenboer, whatevah?

Door Tweakers user swartzkip, dinsdag 1 juni 2010 09:11

vroeger kon ik ook zo mooi zien hoeveel strippen/euro's ik nog had, en dan kon beslissen of jantje dan wel of niet mee kon. (ff twee keer stempelen buschaufeur.) Dat kan niet en het is ook maar raden hoeveel er op dat ding staat...

Door Tweakers user ReneDx, dinsdag 1 juni 2010 09:21

wizzkizz schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 08:31:
Ligt het nu aan mij of...?
Ik heb namelijk mijn OV-chipkaart (geen studentenkaart, maar voordeelurenabo en saldo) gewoon bij de kaartjesautomaten geactiveerd. Je kunt daar gewoon kiezen voor "bestelling ophalen" en dan werkt het (tenminste, bij mij).

Dus waarom moeilijk, moeilijk met apparaatjes bij AH, sigarenboer, whatevah?
Correct, het kan allemaal bij één punt als je gewoon de brief goed leest en niet direct met je kaartje gaat zwaaien. Het activeren bij de NS kan ook bij een NS automaat (de bult automaten), dit kan inmiddels al enkele maanden, al blijken weinig mensen er gebruik van te maken.

De OV-chipkaart zelf is eigenlijk helemaal geen enkel problemen, enkel als je dingen geregeld wilt hebben is het een hell. Ik heb twee verschillende kaarten omdat NS het abo niet op mijn originele OV-chipkaart kon laden; geen probleem. Maar ik moest vervolgens wel weer de volledige activatie doorlopen.

Toen kon je nog niet activeren via de automaten, dus gewoon je mobiel pakken en voor dat paaltje even je kaart activeren. Een minuut later kun je hem gebruiken, geen enkel probleem. Zodra alles werkt naar je wens; automatisch opladen, geactiveerd bij NS e.d. dan heb je nergens meer last van.

Door Tweakers user squaddie, dinsdag 1 juni 2010 09:28

@yuragon

Je kan je ook afvragen waarom er op de kaart bij ontvangst geen sticker geplakt zit met de tekst: "Let op, deze kaart dient voor eerste gebruik te worden geactiveerd!" Kleine moeite groot plezier, immers als je aangeeft dat de kaart automatisch moet opladen schep je de verwachting dat de kaart het zonder meer gaat doen.

Het hele concept is toch één kaart voor het hele OV? Zodat - volgens de reclame - met de ovchipkaart zo over kan stappen van de bus op de trein. Waarom moet dan de NS zonodig anders zjin dan de overige OV-bedrijven met een eigen activatieprocedure, dat doet mijn inziens enorm veel afbreuk aan gebruikgemak van de kaart.

Je voert een nieuw systeem in waarin het mogelijk is te differentieren naar plaats, tijd, etc. Waarom wordt er dan niet voor de nachtbussen niet een toeslag gerekend op instaptarief of kmprijs zodat je gewoon met de kaart gebruik kan maken van de nachtbus. Dat er voor de regelmatige nachtbus gebruiker een los product is waarmee deze goedkoper gebruik kan maken van de nachtbus is prima.

Ik blijf bij mijn mening dat het een slecht verzonnen product omdat niet de gebruiker van de kaart centraal heeft gestaan, maar de OVbedrijven. Waardoor je wellicht op papier een kaart voor hele OV hebt, maar wel met de nodige mitsen en maren in de kleine lettertjes. Maar goed de overheid gaat er wel voor zorgen dat iedere OV-gebruiker verplicht dit slecht verzonnen product moet gebruiken.

Door Tweakers user Capital_G, dinsdag 1 juni 2010 09:49

Tja, of je had gewoon de instructies gelezen die letterlijk o-ver-al staan.

Je gaat mij vertellen dat je die grote roze uithangborden op stations nog nooit gezien had waar op staat "eerste keer reizen met ov-chipkaart? ...".

Tevens, als je automatisch opladen aanvraagt staat er ook redelijk duidelijk dat je het eerst moet activeren (sterker nog, je moet daar voor kiezen). Het enige tegen daarmee is dat dat dus niet kan bij de NS-automaten, waardoor je inderdaad bij de, ietwat drukkere, AH automaten moet gaan staan.

Ik gebruik al maanden één ov-chipkaart, waarmee ik met de bus, trein, metro, etc kan. Voorheen mocht ik twee kaartjes per dag kopen (enkel heen + korting terug is goedkoper dan een normaal retourtje, go figure), onhandige strippenkaarten die mijn portemonnee uitlopen daargelaten.

Bijkomend pluspunt, de trein is nog goedkoper geworden ook.

^ Moest even nuanceren.

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 1 juni 2010 09:57

Oei... dat is nog een een mooie reflectie. Van een lelijk systeem.
Ik heb zelf ondertussen drie aanvragen voor een kaart de deur uit gedaan, geen van allen enige reactie op gehad. Maar als ik het zo hoor zou ik heel erg hard gaan stijgeren. Ik bewonder je geduld, in zo'n geval zou ik heel erg de neiging krijgen om de buscheufeur recht in z'n gezicht te zeggen dat je dan maar gewoon zwart rijd en dat de betreffende ambtenaar de boel met terugwerkende kracht recht mag zetten.

Helaas beschouw ik de OV-chitkaart niet als een losstaand fenomeen, ik betrek de controledrang van de overheid en kornuiten als een geheel. Dit soort zaken komt er dus bij in een emmer samen met irritaties over camera's (die meestal per drie (!) aan een lantaarnpaal hangen), EPD, EKD, kilometerrijden, slimme energiemeters, telefoontaps/logs, internettaps/logs en biometrische identiteitsbewijzen.

Ik begin het bijna grauw in te zien voor Nederland, als er nog meer van dergelijke maatregelen komen voel ik me haast gedwongen om het verzet in te gaan van de oorlog tussen de machthebbenden en het volk.

Door Tweakers user Steffannnn, dinsdag 1 juni 2010 10:21

Och.. verlies dat ding maar niet, want dan worden je problemen nog wel 10 keer zo erg!

Eerst beweren ze dat je binnen 3 week een nieuwe krijgt (automatisch), na drie week komen ze toch tot de conclusie dat je een moet aanvragen. Vervolgens mag een week wachten op een aanvraagformulier, daarna mag je nog weer wachten op je nieuwe kaart. Ze vertellen je dat je binnen een paar werk dagen je reisproduct kan ophalen, een paar werkdagen later staat er vervolgens niks klaar. Als je ze belt vertellen ze dat je nog wat geduld moet hebben, er wordt namelijk aan gewerkt. Om vervolgens een tijdje later nog eens te bellen en te horen te krijgen dat ze vergeten zijn het reisproduct over te zetten van je oude naar je nieuwe kaart. 8)7
Om aan het einde van het verhaal nog twee keer, op verschillende emailadressen en op verschillende dagen, een e-mailtje te krijgen dat je reisproduct klaar staat. (en het stond ook eindelijk klaar :D)


Al met al ben je twee maanden aan reiskosten (600 euro ... ) verder.

(Ik heb het wel over de studenten ov-chipkaart)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 10:27]


Door Tweakers user nickertNL, dinsdag 1 juni 2010 11:25

ECHT WAT EEN PAUPER DING.
heb al een tijdje echt een hekel aan die kaart.
mijn kaart was gewoon geactiveerd en deed het in het begin gewoon.
toen ging de datum in dat dat ze het niet meer doogden dat je je kaart niet meer geactiveerd was.
en opeens deed de hele kaart het niet meer.
moest ik maar een nieuwe gaan aanvragen en daar heb ik dan ook 4 weken op moeten wachten met als resultaat: 300 euro aan kosten om te mogen werken ..

Door Tweakers user Rossi, dinsdag 1 juni 2010 11:32

Steffannnn schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 10:21:
Och.. verlies dat ding maar niet, want dan worden je problemen nog wel 10 keer zo erg!

Eerst beweren ze dat je binnen 3 week een nieuwe krijgt (automatisch), na drie week komen ze toch tot de conclusie dat je een moet aanvragen. Vervolgens mag een week wachten op een aanvraagformulier, daarna mag je nog weer wachten op je nieuwe kaart. Ze vertellen je dat je binnen een paar werk dagen je reisproduct kan ophalen, een paar werkdagen later staat er vervolgens niks klaar. Als je ze belt vertellen ze dat je nog wat geduld moet hebben, er wordt namelijk aan gewerkt. Om vervolgens een tijdje later nog eens te bellen en te horen te krijgen dat ze vergeten zijn het reisproduct over te zetten van je oude naar je nieuwe kaart. 8)7
Om aan het einde van het verhaal nog twee keer, op verschillende emailadressen en op verschillende dagen, een e-mailtje te krijgen dat je reisproduct klaar staat. (en het stond ook eindelijk klaar :D)


Al met al ben je twee maanden aan reiskosten (600 euro ... ) verder.

(Ik heb het wel over de studenten ov-chipkaart)
En krijg je daar dan nog iets van vergoed? Of is het 'dag 600eu'?

Door Tweakers user Steffannnn, dinsdag 1 juni 2010 11:35

moest ik maar een nieuwe gaan aanvragen en daar heb ik dan ook 4 weken op moeten wachten met als resultaat: 300 euro aan kosten om te mogen werken ..
Werken? Een studenten ov-chipkaart is niet echt bedoelt om op je werk te kunnen komen hè :P

@rossi
Heb wel declaratieformulieren gekregen, moet het alleen nog invullen en opsturen. En daarna is het, helaas, weer afwachten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 11:39]


Door Tweakers user nickertNL, dinsdag 1 juni 2010 11:36

Steffannnn schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 11:35:
[...]

Werken? Een studenten ov-chipkaart is niet echt bedoelt om op je werk te kunnen komen hè :P
op stage werk je toch? althans dat doe ik wel:D en dat is voor school

Door Tweakers user Steffannnn, dinsdag 1 juni 2010 11:37

Ah, stage.... Dan heb ik niks gezegd

[edit]
Waarom kan ik NOOIT een bericht in een keer goed typen? Als er iemand in aanmerking komt voor de 'meeste bewerkte berichten'-award, dan ben ik dat :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 11:44]


Door Tweakers user nickertNL, dinsdag 1 juni 2010 11:40

haha het wordt je vergeven O-)
Ik heb er nog wel achteraan gebelt maar niemand neemt verantwoording.
OV bureau zegt dat ik het maar met DUO op moet lossen en DUO zegt dat ik het maar moet regelen met het OV bureau

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 1 juni 2010 12:21

Steffannnn schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 11:35:
[...]
Werken? Een studenten ov-chipkaart is niet echt bedoelt om op je werk te kunnen komen hè :P
Tuurlijk wel, de beurs is tegenwoordig zo belachelijk laag dat je wel MOET werken om rond te kunnen komen!

@nickertNL: Da's mooi, dan is het cirkeltje rond en kan je zeggen dat ze zelf met honk#1 contact op moeten nemen, omdat je zelf door hen bent doorverwezen.
En ook hier, doen ze dat niet, dan kan jij toch ook moeilijk verantwoordelijk gehouden worden voor het "zwart"rijden aangezien je kaart niet werkt.

Door Tweakers user Hardware Junk, dinsdag 1 juni 2010 13:34

Ik doe er niet aan mee. In steden waar OV chip-kaart verplicht is voor bussen, laat ik me ophalen / wegbrengen met de auto. Als ook de treinen er aan moeten geloven, koop ik een auto (of kopiëer er een paar, auto's zijn ook best stevig aan de prijs sinds de goedkopere auto's opgeslokt zijn door slooppremies).

Hele systeem is niet ingevoerd voor gemak reizigers. Zie deze blog. Nee, het is om ergernis te kweken over het systeem om aantasting privacy te overstemmen. Wij klagen nu over niet werkende activaties en poortjes, niet over alle logs persoonlijke reisinformatie. Waar was jij gisteren? NS & overheid weet dat.

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 1 juni 2010 14:22

Interessante stelling HJ, ik kan het eigenlijk ook alleen maar beamen... helaas :(
En dan hebben we het alleen nog maar over de OV chipkaart, dat wordt nog wat als we straks allemaal een camiel kastje in onze auto hebben! Waarom kan de APK keurder niet gewoon de "meterstand opnemen" zoals dat al decennia gaat bij gas/water/licht? Nee, de overheid moet natuurlijk tot op de meter kunnen volgen waar wij onze auto heen manouvreren! De burger is natuurlijk niet te vertrouwen, dus laten we ook maar meteen iedereen als een crimineel de vingerafdrukken afnemen. :'(

Door Tweakers user funk-e, dinsdag 1 juni 2010 15:46

Hardware Junk schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 13:34:
Hele systeem is niet ingevoerd voor gemak reizigers. Zie deze blog. Nee, het is om ergernis te kweken over het systeem om aantasting privacy te overstemmen. Wij klagen nu over niet werkende activaties en poortjes, niet over alle logs persoonlijke reisinformatie. Waar was jij gisteren? NS & overheid weet dat.
Op zich is dit een totaal andere discussie. Ik was altijd een persoon die dacht: Ik heb niets te verbergen. Maar ook ik begin steeds meer waarde aan mijn privacy te hechten.

Ik kom net terug van het gemeentehuis waar ik mijn paspoort ging verlengen. Terwijl ik mijn vingers op het apparaatje legde om mijn vingerafdruk te in te scannen kreeg ik toch wel een beetje een raar gevoel. Ik begrijp dat het veel gemakkelijker wordt om criminelen te pakken, maar toch ben ik bang voor fouten in het systeem.

Door Tweakers user Hardware Junk, dinsdag 1 juni 2010 20:32

funk-e schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 15:46:
[...]


Op zich is dit een totaal andere discussie. Ik was altijd een persoon die dacht: Ik heb niets te verbergen. Maar ook ik begin steeds meer waarde aan mijn privacy te hechten.

Ik kom net terug van het gemeentehuis waar ik mijn paspoort ging verlengen. Terwijl ik mijn vingers op het apparaatje legde om mijn vingerafdruk te in te scannen kreeg ik toch wel een beetje een raar gevoel. Ik begrijp dat het veel gemakkelijker wordt om criminelen te pakken, maar toch ben ik bang voor fouten in het systeem.
Ik wilde de discussie niet af pakken richting privacy. Maar wat je aan kaart met gemeentehuis / paspoort is wel in één lijn waar het heen gaat. We laten het over ons heen komen, maar ook je ID kan nu op afstand worden uitgelezen. Met 3D printers kan je een andere identiteit aan nemen. Je print nieuwe vingerafdrukken af. Waar we 'wauw' tegen zeiden met een goede actie film, waar bad-guys allemaal high-tech stuff had, kan je nu al veel bij deal-extreme terug vinden (wie heeft nu geen GPS blocker thuis liggen?). Op internet how-to's over kraken van ID chips op afstand. 3D printers bestonden allang, en dan is het gewoon even een kleine portable scoren. Gewone burger staat er niet bij stil. Hoevaal staat er in de krant dat overheid een steekje heeft laten vallen USB stiscks te verliezen? Dat kan nu jouw gehele biometrische paspoort zijn, jouw identiteit. Copy-paste, en jij bent de volgende onschuldige makkelijk te identificeren bankrover.

Mijn vingers op de schuurmachine, kijken wat ze zeggen als ik de dag erna mijn paspoort aanvraag.

Door Tweakers user squaddie, dinsdag 1 juni 2010 21:28

@HJ
Simpel je aanvraag wordt geweigerd of je krijgt een tijdelijk paspoort met een verkorte geldigheid (voor de normale prijs).

Reageren is niet meer mogelijk