O oh - De tweede waarschuwing

Door funk-e op woensdag 17 november 2010 23:27 - Reacties (23)
Categorie: Music, Views: 7.045

Ik ben onlangs naar een concert van Steve Vai geweest: Steve Vai ism het NNO. Erg leuk om eens mee te maken.

Tijdens het concert heb ik een filmpje met mijn telefoon gemaakt en direct geupload naar Youtube. Zo konden mijn vrienden zien wat ik aan het doen was. Moet kunnen zou je denken.

Tot ik een paar dagen later een mail kreeg van Youtube: Ik had een video geupload die inbreuk maakte op het auteursrecht en dat mijn video direct werd verwijderd. WTF!!! :S Ik vond dit echt zwaar overdreven, ik bedoel kom op man, het gaat om een kort filmpje wat ik met mijn telefoon maak! Ik zet geen CD online of iets dergelijks.

Maar goed, als de platenmaatschappij er problemen mee heeft dan ik het blijkbaar niet anders.

Ik probeer net een filmpje te kijken op youtube en nu krijg ik de volgende melding:
http://tweakers.net/ext/f/Pvj7errbmnmc09dLh5qqmflk/medium.png
LET OP
We hebben de volgende auteursrechtklacht(en) ontvangen vanwege materiaal dat je hebt geplaatst:
van Light Without Heat over Steve Vai vs NNO
Video-id: Ll9JXB6S1_0

Dit is de tweede waarschuwing vanwege een auteursrechtschending voor je account. Als er nog één claim bijkomt, leidt dit tot het beëindigen van je account. Als je dit wilt voorkomen, verwijder je alle video's waarvan je niet over de rechten beschikt. Verder upload je geen video's meer die inbreuk maken op het auteursrecht van anderen.

Als je niet zeker weet wat dit inhoudt, is het zeer belangrijk dat je de handleiding 'Tips over auteursrecht' raadpleegt.

Als een van je geplaatste items ten onrechte is aangemerkt als inbreukmakend, kun je een tegenvordering indienen. Informatie over deze procedure vind je in ons Helpcentrum.

Iedereen die bewust ten onrechte aangeeft dat materiaal of een activiteit per ongeluk of door een onjuiste aanduiding is uitgeschakeld, is mogelijk aansprakelijk voor schade volgens Artikel 512(f) van de Amerikaanse auteursrechtwet.

Een kopie van dit bericht is ter referentie verzonden naar het e-mailadres dat aan dit account is gekoppeld. Je kunt het bericht ook vinden op de pagina met accountwaarschuwingen.
Ik moet dus erkennen dat ik een enorme fout heb gemaakt voordat ik weer een Youtube filmpje mag zien :S En als ik nogmaals een filmpje upload waar auteursrechtelijk muziek in voorkomt wordt mijn account disabled (en krijg ik misschien nog een proces aan mijn broek ;))


Wat vinden jullie hiervan?


ps. Mijn eerste waarschuwing heb ik gekregen toen ik een zelfgemaakte mix online zette op youtube waar een fragment van 30 seconden The Prodigy in zat.

Volgende: Een pluim voor T-mobile 11-'10 Een pluim voor T-mobile
Volgende: Last van haaruitval? 09-'10 Last van haaruitval?

Reacties


Door Tweakers user sebastius, woensdag 17 november 2010 23:29

Beetje hysterisch maar dat is niet de fout van Youtube.

Door Tweakers user AW_Bos, woensdag 17 november 2010 23:37

Tegenwoordig krijg je geen waarschuwingen meer als je muziek als achtergrond gebruikt...

Als er rechten op zitten, wordt je muziek gewoon gemuted...
Beeldmateriaal blijft nog steeds het claim en waarschuwingsverhaal, maar reken er maar niet op dat je een proces zult krijgen hoor ;-)

Ikzelf heb ook één waarschuwing. Studio 100, de uitgever van K3-en andere Belgische/Hollandse kinderprogramma's en kindermuziekm heeft de rechten geclaimed van een stukje uitzending waarin K3 in Tien voor Taal de finale spelen.

Why the f*ck claimt Studio 100 dat nu weer? K3 zingt er niet eens, en studio 100 is niet een eigenaar van '10 voor taal'.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 23:43]


Door Tweakers user MPeek, woensdag 17 november 2010 23:42

AW_Bos schreef op woensdag 17 november 2010 @ 23:37:
Tegenwoordig krijg je geen waarschuwingen meer als je muziek als achtergrond gebruikt...

Als er rechten op zitten, wordt je muziek gewoon gemuted...
Beeldmateriaal blijft nog steeds het claim en waarschuwingsverhaal, maar reken er maar niet op dat je een proces zult krijgen hoor ;-)
Ligt er maar net aan van welke platenmaatschappij, de ene mute de audio en een andere zorgt alleen maar voor extra reclame. Laatste optie kan ik meeleven, de eerste is simpelweg bot.

Tja, sinds Youtube eigendom is van Google wordt Youtube flink onderdruk gezet door platenmaatschappijen vanwege auteursrechtenschending so i don't blame them, blame society!

Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 17 november 2010 23:58

Citaatrecht, mogelijk. In het tweede geval dan. Het eerste geval is opzich terecht.

Ik zou er niet teveel achterzoeken; Youtube ontvangt duizenden claims per dag en handelt deze nagenoeg automatisch af. De getoonde knop is simpelweg de handtekening die je anders ook onder een aangetekende brief zou moeten zetten, ter bevestiging van ontvangst.

De verwijziging naar de 'Amerikaanse auteursrechtwet' is onzin; die gaat hier (in Nederland) niet op en behoort tot het beleid van Youtube zelf. Dit is logisch, je Youtube-account blijft eigendom van Youtube.

Door Tweakers user citruspers, donderdag 18 november 2010 00:02

Ik zou zeggen dat een kort filmpje van een concert onder fair use valt (omdat je vooral de sfeer mee wil geven, en de kwaliteit ronduit ruk is). In een rechtzaak zou je het waarschijnlijk wel winnen maar....wil je daarvoor echt al die moeite doen?

I'm not a lawyer

Door Tweakers user Yippie, donderdag 18 november 2010 00:10

Iedereen die bewust ten onrechte aangeeft dat materiaal of een activiteit per ongeluk of door een onjuiste aanduiding is uitgeschakeld, is mogelijk aansprakelijk voor schade volgens Artikel 512(f) van de Amerikaanse auteursrechtwet.

Sinds wanneer is deze bewuste Amerikaanse wet hier geldig ?
Ze kunnen wel je account verwijderen natuurlijk, maar daar houdt het dan ook op als ze dit als verweer sturen lijkt me.

Stuur is een berichtje naar Arnoud Engelfriet ;)
Of misschien een PM naar zijn Tnet account [user=Arnoud Engelfriet]

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 november 2010 00:11]


Door Tweakers user citruspers, donderdag 18 november 2010 00:17

Zal de beste man blij mee zijn, iedereen die hem gratis advies gaat vragen...

Door Tweakers user TerraGuy, donderdag 18 november 2010 00:20

Vervelend, maar tis niet anders. De platenmaatschappijen eisen dit nu eenmaal, en YouTube heeft weinig keuze.

For the time being: overstappen naar Vimeo of één van de alternatieven. Die zijn wat minder streng, en je vriendjes kunnen daar ook gewoon je filmpje bekijken. :)

Door Tweakers user garagaholic, donderdag 18 november 2010 00:29

Tja, volgens mij worden dit soort dingen 'opgespoord' op dezelfde manier als die leuke apps voor iOS;/android muziek op de radio herkennen. Dus het is niet alsof ze écht hebben gekeken of 't binnen fair use valt oid. Het hangt er verder wel een beetje vanaf hoelang jouw filmpje met de muziek is, je kunt volgens mij zonder meer 30 seconden gebruiken.

Heb ooit wel een keer iets gelezen/gezien over een standaardreply op dit soort claims vanuit youtube. Daarin citeer je 'gewoon' een stuk Amerikaanse wet ten aanzien van auteursrecht en Fair Use. Meestal unlocken ze het dan ook gewoon weer. Moet je overigens niet doen als je hele albums of tracks online gooit, want dan blocken ze je account natuurlijk :+.

Wat ik me wel afvraag: stel, jij zit op een festival. Je maakt een leuk filmpje van jou en de groep waarmee je op dat festival bent. Toevallig staat er een band te spelen en komt er een track (goed hoorbaar op de achtergrond) ook bij het filmpje te staan. Waar ligt dan de grens qua auteursrechteninbreuk? Je (her)publiceert in principe het nummer dan als je 't op YT zet. Maar het is geenszins de primaire reden, of ook maar de bedoeling om dat te doen.. Kun je je dan ook beroepen op Fair Use?

Door Tweakers user Lighteye, donderdag 18 november 2010 00:45

Mja. Door dit soort idioterij en afgelopen dag nog op de frontpage over bumra doet mij alleen maar volharden om geen cent uit te geven aan muziek en video. Video is wat moeilijker nog omdat ik nog weleens naar de bios ga. Maar ik geloof niet dat ik ooit direct en bewust voor muziek heb betaald.

Door Tweakers user Vladimir XVI, donderdag 18 november 2010 01:01

Lekker overspannen reacties :P
Als je zo pissed off bent over het verwijderen van je filmpje, stuur dan eens een mailtje naar de band / management. Je zal nog verbaast staan wat voor reactie je zal krijgen.

Ik heb het zelf al een aantal keren gehad en jijbuis heeft alle filters op zijn scherpst staan. Ze halen het filmpje preventief offline met een dikke waarschuwing, maar als de artiest of pm geen bezwaar maakt is er niks aan de hand...

Door Tweakers user Vladimir XVI, donderdag 18 november 2010 01:03

ps pm = platen maatschappij :+

Door Tweakers user KooolaNL, donderdag 18 november 2010 01:49

Probeer eens op een ander account alt deze video opniew te uploaden en dit in de beschrijving te zetten

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. NO COPYRIGHT INTENDED

meestal krijg je geen warnings dan (ik niet iig)

Door Tweakers user i-chat, donderdag 18 november 2010 07:46

citruspers schreef op donderdag 18 november 2010 @ 00:17:
Zal de beste man blij mee zijn, iedereen die hem gratis advies gaat vragen...
als tie slim is, hangt ie er een pay pall account aan en vraag ie Euro 10 per gestelde vraag.
voor hem zijn dit zaken die ie binnen 2 minuten, voor je kan beantwoorden, dus als tie er 1 uur per week aan besteed, is dat vast wel ongeveer het zelfde wat hij normaal ook 'kan' vangen gok ik.

maar zonder gekheid, heeft ie niet gewoon een pagina met een FAQ ofzo?

Door Tweakers user WHiZZi, donderdag 18 november 2010 08:52

Ach, anders kun je altijd nog een nieuw account aanmaken toch ;)

Ik heb ook een waarschuwing gehad, omdat ik muziek had geupload die copyrighted was. Grappig alleen dat het mijn eigen band was die inderdaad een cover deed van Chuck Berry. Op zich natuurlijk wel een compliment dat ze het dusdanig goed vonden lijken dat het inbreuk maakte op copyright. Dat er verder nog zo'n 50 nummers op stonden, waaronder nummers van Chuck Berry.. tja :P

Door Tweakers user ameesters, donderdag 18 november 2010 09:13

vandaar dat mensen dus nicks hebben daar als: nick1, nick2, nick3,
tis ineens volkomen duidelijk!

Door Tweakers user Cyphax, donderdag 18 november 2010 09:29

Vladimir XVI schreef op donderdag 18 november 2010 @ 01:01:
Lekker overspannen reacties :P
Als je zo pissed off bent over het verwijderen van je filmpje, stuur dan eens een mailtje naar de band / management. Je zal nog verbaast staan wat voor reactie je zal krijgen.
De band en/of het management kunnen het goed net zo idioot vinden als wij, maar als die idioten van de platenmaatschappij een claim indienen bij YouTube kunnen zij daar ook niets tegen beginnen.
Ik heb het zelf al een aantal keren gehad en jijbuis heeft alle filters op zijn scherpst staan. Ze halen het filmpje preventief offline met een dikke waarschuwing, maar als de artiest of pm geen bezwaar maakt is er niks aan de hand...
Ik geloof dat YouTube dankzij de DMCA wettelijk verplicht is gelijk het filmpje offline te halen.

Ik zou hier niet op erken klikken denk ik. Fuck it, die maatschappijen mogen van mij vandaag nog failliet, het enige waar die apen aan denken is meeeeerrrrrr geld meeerrrrrrr we hebben te weinig meerrrrrrrrrrrr geld.

Door Tweakers user powerpulse, donderdag 18 november 2010 10:09

Gewoon niet meer via YT werken, zijn genoeg andere manieren om content online te plaatsen. Of je kanaal alleen beschikbaar maken voor vrienden, dan voorkom je die autheursrechts crawlers/shazams/soundhounds. Wees creatief. Sites als megaupload enz zijn handig als je gevoelig materiaal online wilt zetten. Bedoel, die mensen die achter deze ellende zitten, zijn, ehm, ook maar, menselijk.

Door Tweakers user powerpulse, donderdag 18 november 2010 10:10

KooolaNL schreef op donderdag 18 november 2010 @ 01:49:
Probeer eens op een ander account alt deze video opniew te uploaden en dit in de beschrijving te zetten

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. NO COPYRIGHT INTENDED

meestal krijg je geen warnings dan (ik niet iig)
Dat is een goede tip!

Door Tweakers user 961, donderdag 18 november 2010 10:10

Ik heb in het kader van grappig en ter vermaak wel eens een fragmentje geupload waar welgeteld 20 seconden uit The Simpsons in voor kwam, meteen de volgende dag zo'n dreigmelding dat 20th Century FOX de rechten had en bladiebla (je kent ze inmiddels). Nouja, toen nog geprobeerd contact op te nemen met 20th Century FOX ... maar die gasten zitten qua communicatie-lijnen nog moeilijker in elkaar als de Belastingdienst en vragen daar nog meer geld voor, dus uiteindelijk maar berust in het offline laten van het fragment. Later een fragment ge-upload uit "The IT-Crowd" dat ik persoonlijk bijzonder grappig vond en dat ook juist over die copyright heksenjacht gaat ... nog bij het filmpje vermeld dat het wel dubbel ironisch zou zijn als ik daar een takedown notice voor zou krijgen ... en verhip: Wel melding dat iemand anders de rechten bezit, maar ik mocht hem gewoon laten staan! :-)

Door Tweakers user Debris, donderdag 18 november 2010 12:02

Tegenwoordig krijg je zelfs boetes als je oo kleinschalige evenementen zelfgemaakte muziek speelt (digitaal dan wel). Of bijvoorbeeld moeten betalen omdat je platen draait van artiesten die niet zijn aangesloten...

In Belgie moet Sabam zelfs nog 480.000.000¤ uitkeren aan hun leden.

Door Tweakers user Mentalist, zaterdag 20 november 2010 07:24

Yippie schreef op donderdag 18 november 2010 @ 00:10:
Sinds wanneer is deze bewuste Amerikaanse wet hier geldig ?
In principe niet, maar internet kent geen grenzen. Zo is het ook mogelijk dat men de Britse Gary McKinnon wil uitleveren aan de US of A omdat hij het Pentagon gehackt heeft.. Ook al heeft hij nooit een voet op Amerikaans grondgebied gezet.

De servers van Youtube staan in Amerika en Youtube is een Amerikaanse dienst dus je hebt te maken met de Amerikaanse wet voor auteursrechten.

Wat overigens nog niet eens zo erg is. Moesten we ons aan de Nederlandse auteursrechtenwet houden op Youtube, dan zou je voor iedere 3 amper hoorbare noten op de achtergrond of het aanhebben van een T-shirt met Mickey Mouse erop een waarschuwing krijgen. Het Nederlandse auteursrecht heeft voor dit soort zaken namelijk geen fair use. Drie noten of zelfs maar een enkele gekopieerde beat? Brein en Buma op je dak. Youtube zou knap saai worden.

Dus dat Youtube die filmpjes offline haalde is volgens NL recht geheel terecht, volgens USA recht hangt het ervan af of het binnen fair use valt. Dat zeker de Nederlandse auteursrechtenwet niet geheel ideaal is in het digitale tijdperk moge duidelijk zijn.

Door Tweakers user namedjoel, maandag 5 augustus 2013 00:35

Sgreehder schreef op woensdag 17 november 2010 @ 23:58:
Citaatrecht, mogelijk. In het tweede geval dan. Het eerste geval is opzich terecht.

Ik zou er niet teveel achterzoeken; Youtube ontvangt duizenden claims per dag en handelt deze nagenoeg automatisch af. De getoonde knop is simpelweg de handtekening die je anders ook onder een aangetekende brief zou moeten zetten, ter bevestiging van ontvangst.

De verwijziging naar de 'Amerikaanse auteursrechtwet' is onzin; die gaat hier (in Nederland) niet op en behoort tot het beleid van Youtube zelf. Dit is logisch, je Youtube-account blijft eigendom van Youtube.
ik kreeg dus dit

Je ontvangt waarschuwingen vanwege een auteursrechtklacht wanneer we een melding ontvangen van een externe partij dat een van je video's inbreuk maakt op hun auteursrechten. Wanneer je drie waarschuwingen hebt ontvangen, kan dit leiden tot de beëindiging van je account.Ga naar de pagina 'Tips over auteursrecht' voor meer informatie over auteursrechten. Als je video's in je account hebt staan waarvan je niet zeker weet of je over de benodigde rechten beschikt, vragen we je deze te verwijderen.

Als een van je geplaatste items ten onrechte is aangemerkt als inbreukmakend, kun je een tegenvordering indienen. Informatie over deze procedure vind je in ons Helpcentrum.

Bijzonderheden over de verwijdering zijn beschikbaar in het gedeelte Auteursrechtberichten van je YouTube-account.

Als je van mening bent dat deze claim op een misverstand berust, kun je een tegenvordering indienen met ons webformulier dat te vinden is op die pagina.

Hieronder staan de waarschuwingen die je hebt ontvangen. Ter referentie is er ook een kopie van elk waarschuwingsbericht verzonden naar het e-mailadres dat is gekoppeld aan je account.

Omdat ik een filmpje uploaden van hardwell waar ik nog en eens geld mee kon verdienen maar hoe krijg ik dit weg?

Reageren is niet meer mogelijk