De magische grens van 30

Door funk-e op vrijdag 15 november 2013 19:51 - Reacties (16)
Categorie: Algemeen, Views: 10.033

Na vorige jaar de magische grens van 30 jaar te zijn gepasseerd ben ik onbewust anders gaan denken. Ik begon me langzamerhand te realiseren dat de afgelopen jaren steeds sneller voorbij zijn gevlogen. Lang leefde ik ergens naartoe, maar waar precies heen, dat wist ik niet. Zoiets ontstaat natuurlijk wanneer je klein bent. ‘Later als ik groot ben…’. Als je dan 30 wordt realiseer je je ineens dat je ‘groot’ bent en dat er al 37,87% van je leven voorbij is.

Richting het einde van mijn studie (rond 2008), ik was toen 26, ben ik gaan solliciteren. Ik moest nog veel studiepunten halen, maar ik vond op dat moment geld belangrijker. Die studie kon ik immers naast mijn werk wel even afmaken. Bij de sollicitaties blufte ik dat mijn studie ‘zo goed als’ afgerond was. Binnen een week had ik een baan gevonden (inclusief lease-auto) en alles leek voor de wind te gaan. 1,5 jaar later kreeg ik een nóg betere baan met een nóg mooiere auto. Ik had een baan waarvoor ik veel moest reizen. Ik zat gemiddeld >20 uur per week in mijn auto en ik sliep vaak in hotels. Het reizen begon me steeds meer tegen te staan en ik deed helemaal niets meer aan mijn studie. Op een gegeven moment heb ik een baan gevonden dichterbij mijn huis. Ideaal dacht ik, want dan had ik meer tijd om te studeren. Dat viel zwaar tegen. Nu had ik eindelijk tijd om te studeren, maar nu ontbrak de motivatie en de discipline. Ik wist dat het belangrijk was, maar toch kon ik het niet opbrengen om weer te starten.

Na lange tijd wegstoppen en er niet aan proberen te denken was hij dan bereikt: De magische grens van 30 jaar. Extra wrang dus ook nog het jaar waarin ik mijn 10de studiejaar afliep. Hoe had ik het zover kunnen laten komen? Nu ben ik 30 jaar, heb geen diploma en ik start met een flinke studieschuld aan het ‘echte’ leven. OK, ik had dan wel een baan, maar mocht ik die ooit kwijtraken dan stond ik er slecht voor. Ik raakte in een dip en kon mijzelf wel voor mijn kop slaan. Ik was juist zo iemand die altijd zijn oordeel klaar had staan over mensen die waren zoals ik was geworden.

Ik besloot dingen anders te gaan doen. Ik pakte pen en papier en ik ging schrijven. Ik schreef alle dingen op waaraan ik was begonnen, maar die ik niet had afgemaakt. Bovenaan dit lijstje stond natuurlijk mijn studie. Maar er bleken toch veel meer dingen te zijn die ik al heel lang aan het uitstellen was. De lijst bestond uit uiteenlopende dingen, zoals een backup regelen voor mijn computer tot het uitruimen van mijn fietsenhok. Vervolgens heb ik een prioritering aangebracht en ben ik dingen gaan DOEN.

Het allereerste wat ik heb gedaan was een afspraak met mijn manager gemaakt. Hij wist niet eens dat ik geen HBO-diploma had, terwijl ik wel op een zware HBO-functie zat. Ik keek erg tegen dit gesprek op, maar het was een verbazingwekkend positief gesprek. Hij moedigde mij aan om de studie weer op te pakken en mijn werkgever zou 90% van de kosten gaan betalen. Wow, dit had ik nooit verwacht. Ik kreeg zelfs tijd van de baas om te besteden aan mijn studie en volledige medewerking voor een afstudeeropdracht.

Inmiddels ben ik in september begonnen met het afronden van mijn studie. Op dit moment houdt dit in dat ik 2 dagen per week colleges volg van 18:45 tot 22:00 uur en daarnaast nog een paar uur per week thuisstudie. Het is erg zwaar, maar aan de andere kant toch ook wel weer leuk om weer wat te leren. Ik heb er anderhalf studiejaar voor uitgetrokken om mijn studie af te ronden. In mijn volgende blogpost zal ik verder ingaan op andere onderwerpen die mijn leven als dertiger hebben verbeterd.

Volgende: Doelen stellen… en bereiken 11-'13 Doelen stellen… en bereiken
Volgende: Dit is precies wat er mis is met mobiele providers 03-'13 Dit is precies wat er mis is met mobiele providers

Reacties


Door Tweakers user woekele, vrijdag 15 november 2013 20:04

Geeft het afmaken van je studie nog meerwaarde als je eenmaal X jaar werkervaring hebt op een HBO-functie? Ik bedoel: als je aangetoond hebt dat werk goed aan te kunnen (kennis/kunde/instelling), wat heeft het papiertje dan nog voor een nut?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 november 2013 20:05]


Door Tweakers user sypie, vrijdag 15 november 2013 20:19

Wat dacht je van een volgende werkgever?

Wist je dat 20% van je werk 80% van je tijd in beslag neemt? Nou die regel is goed van toepassing op je to-do lijst. Je studie slokt de meeste tijd op...

Zelf ben ik bezig in het 4e jaar van mijn studie, terwijl ik nog een stage en voortgangsgesprek van het 2e jaar moet. Daarna nog wat prutsdingen uit het 3e jaar afmaken en dan het finalejaar. Het punt is dat het allemaal naast het werk en andere leuke dingen moet gebeuren. Het kost tijd en energie. Toch heb ik mij samen met een studiegenoot geforceerd om een middag en 2 avonden op school te zitten werken. Bij elkaar in een hokje zitten, sociale controle en op z'n tijd koffie halen sleept ons er doorheen. Wanneer je thuis zit is er altijd iets te doen, wat je afleidt van de studie.

Succes met het afwerken van je lijst.

Door Tweakers user bonus, vrijdag 15 november 2013 21:47

Bij veel bedrijven heeft het papiertje meerwaarde dan werk ervaring. Dat zie ik helaas veel, je kunt nog zo goed zijn in je werk nog zoveel ervaring hebben, maar zonder dat papiertje...

Helaas ken ik er bij ons op het werk genoeg die wel het papiertje hebben en geen werk ervaring en er dus ook niks van bakken. Ja bakken met geld mee naar huis nemen omdat ze dat papiertje hebben en daar op ingeschaald zijn. En op de een of andere manier komen ze er nog mee weg ook en het mooiste van al dit is: Als je onder zo iemand werkt krijg jij het meeste op je bord. Want zij weten niet hoe het moet en als het dan toch nog fout gaat wie denk je dat dan de schuld krijgt.....

Nee, haal dat papiertje maar gauw, dat scheelt een hoop (in een heleboel dingen)
En ik draai ondertussen al 46 jaar mee en kan het weten ;)

Door Tweakers user woekele, vrijdag 15 november 2013 23:08

Misschien moet ik ook maar weer beginnen dan... ;)

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 16 november 2013 09:12

Ik vind het heel erg tof van je werkgever dat je deze kans krijgt en knap van jou dat de uitdaging bent aangegaan met je zelf. Ik heb ook veel goede plannen, maar het echt doen is voor mij ook lastig met werken, kinderen, etc.

Ik zit zelf met mijn 35 jaar op een hbo+ functie zonder papieren, puur op ervaring. Het salaris komt echter niet in de buurt met wat ik zou moeten krijgen.

Bij het solliciteren kan het niet hebben van het gevraagde diploma een schiftingscriterium zijn en kun je dus afvallen. Ik heb vaak met hbo geschoolden gewerkt en inderdaad, 9 van de 10 keer waren ze in hun werk niet echt denderend, maar wel met een air van "ik heb mijn hbo behaald". Sowieso ben ik niet onder de indruk van bijvoorbeeld hbo zorg, maar dat terzijde. Mensen die goed kunnen leren, brengen dat in het "echte" leven zeker nog niet in praktijk. Jammer genoeg is het startsalaris wel meteen er naar zonder enige ervaring.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 november 2013 09:16]


Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 16 november 2013 09:18

Die 30 komt er bij mij aan binnen enkele maanden, en het voelt inderdaad nu al aan als een mijlpaal die ik ga ronden. Zelf ben ik recent ook weer gaan studeren (alleen is het eerste jaar slaapverwekkend) gewoon omdat ik op mijn 18 ben beginnen werken en nooit geen hogere studies gedaan heb. Ook ben ik na +10 jaar bij mijn eerste werkgever stilletjesaan uitgekeken op mijn huidige job.

Positief dat je een manager hebt die je begrijpt en wenst te steunen in je studie. Ik wens je er allesinfs succes mee, alsook met het verdere leven.

sypie, waarom een volgende werkgever? Hij heeft er op dit moment 1 die hem steunt in zijn situatie en hem wenst te helpen, misschien toch maar eerst die studie afmaken? Menig werkgever zal niet zo begripvol zijn als je zegt dat je niet over het juiste diploma beschikt en zal je al helemaal geen voordelen geven om dit alsnog te behalen.

Door Tweakers user sypie, zaterdag 16 november 2013 11:12

Zijn huidige werkgever geeft hem op dit moment een mooie mogelijkheid, dat klopt. Maar wat als TS een andere baan zoekt om welke reden dan ook? Dan wil de volgende werkgever toch graag een afgeronde opleiding zien in plaats van ervaring (althans 9 van de 10). Daarom.

Door Tweakers user Donderbij, zaterdag 16 november 2013 11:57

Herkenbaar verhaal. In zit nog niet in studiejaar 10, maar in feb tik in nummer 7 aan. Dan ben ik overigens wel klaar. In januari ga ik mijn eindgesprek hebben.

Hier heb ik wel veel offers voor moeten brengen. Zo heb ik met mijn werkgever geregeld dat ik mijn uren drastisch omlaag heb gebracht (van vier naar twee dagen per week). Dat werkt voor mij goed. Geeft mij voldoende tijd om mijn afstudeeronderzoek af te ronden.

En ja je loopt geld mis, echter zie ik het als een tijdelijk offer, om vervolgens daarna de vruchten ervan te kunnen plukken. En dat kan nog de komende 40 werkjaren. Prima deal zou ik zeggen!

Oftewel zet hem om hè! Even doorzetten.

Door Tweakers user onok, zaterdag 16 november 2013 11:59

Binnenkort nieuwe comedy serie? "My name is Funk-e" :P

Door Tweakers user hifiman, zaterdag 16 november 2013 12:26

Denk ook wel dat je eerst er mentaal klaar voor moet zijn om aan een (deeltijd) hbo opleiding te gaan beginnen. Weet het uit ervaring. Op m'n 24e begonnen met werken (alleen MTS) en 12 jaar later begonnen aan een HBO-TI opleiding. Dit naast mijn werk en gezin met 2 kinderen. Dan moet je erg gemotiveerd zijn om dat 4 jaar lang vol te houden.

(en ik ben niet superslim, dus ik moest er vooral veel tijd in steken, denk dan aan 2-3 uur per avond, 4 dagen per week)

Maar ja uiteindelijk afgerond, hierdoor een complete carriere switch kunnen maken. Van uit procesbeheersing / reparatie onderhoud machines naar industriele automatisering. O.a hierdoor ik de afgelopen 9 maanden heb meegewerkt (een klein stukje dan) aan het opzetten van een nieuwe productielijn. Zonder die HBO opleiding had ik dat allemaal niet meegemaakt.

Door Tweakers user Grin, zaterdag 16 november 2013 13:34

Mooi blog funk-e!
Ben zelf dit jaar 30 geworden dus kom maar op met die verhalen, lees het met plezier!

Door Tweakers user Bulls, zaterdag 16 november 2013 19:57

Homer: I'm 29 and I haven't accomplished anything..
Marge: But you are 30.
Homer: Ohw... |:(

Door Tweakers user D_Jeff, zaterdag 16 november 2013 23:51

respecteer dat je alsnog voor jezelf de stap genomen hebt om "alsnog de trap onder je reet te geven".

Studeren naast een 40 urige werkweek is zwaar en vraagt veel discipline heb ik zelf mogen ervaren. Ik ben dan nog gelukkig niet op de leeftijd van 30/31, maar ik ervaar wel de momenten van "SOG" / Lack of Discipline.

Heel veel succes met je studieafronding. Keep us posted :)

Door Tweakers user B_FORCE, zondag 17 november 2013 02:42

Ik begin juist steeds meer te merken dat ervaring (+ de nodige ambitie en werkhouding.) veel meer gewaardeerd wordt dan "dat papiertje"
Uiteraard hangt het van de branche af waar je in zit en van je persoonlijkheid.

Veel bedrijven vinden het niveau tegenwoordig vies tegenvallen over de gemiddelde werkmentaliteit maar te spreken.
Ik begin ook steeds meer af te vragen wat dat diploma waard is.

Als je namelijk al zo lang op HBO+ niveau werkt zonder problemen, zegt dat genoeg?

Ook als ik terugkijk naar mijn studie (technische natuurkunde), is het echt te droevig voor woorden wat voor mensen een diploma tegenwoordig kunnen halen
Hard leren kunnen ze, maar begrijpen absoluut niet ("zesjes cultuur" aanpakken heeft naar mijn mening ook absoluut geen zin)

[Reactie gewijzigd op zondag 17 november 2013 02:43]


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 17 november 2013 09:28

Bij ons telt spitjig genoeg alleen het papiertje, we zouden het graag anders zien, maar als staatsbedrijf is daar niet veel aan te doen vrees ik. En dat merk je ook. Velen die binnenkomen hebben moeite met de basiskennis die voor hun job nodig is, maar eenmaal ze zijn mogen beginnen is het weer praktisch onmogelijk om er nog van af te geraken :(

Door Tweakers user robbywiegmans, donderdag 21 november 2013 12:49

Als mede 30-er herken ik inderdaad het "Later is nu" syndroom. Zelf wil ik nog verre reizen maken en een tweede studie oppakken, maar ik stel het steeds uit. Echter besef ik mij dat als ik het nu niet doe, dan komt het er nooit meer van. Bijvoorbeeld als er over een jaar of 2 een kindje komt, ook al heeft mijn 28 jarige vriendin nu nog helemaal geen zin in kinderen. Maar je weet nooit wanneer de eierstokken gaan rammelen. ;)

Reageren is niet meer mogelijk