Doelen stellen… en bereiken

Door funk-e op vrijdag 29 november 2013 10:07 - Reacties (8)
Categorie: Algemeen, Views: 5.916

Twee weken geleden schreef ik een blog over het passeren van een magische leeftijdsgrens. Met het bereiken van deze leeftijd ben ik een andere fase van mijn leven gestart. Een fase waarin ik leer te accepteren dat ik mijn leven nú leef in plaats van te wachten op dingen die misschien wel nooit zullen komen.

Waarschijnlijk zullen veel lezers van dit blog zich erin herkennen: ‘Vanaf nú ga ik 3 keer per week sporten’, ‘na het weekend ga ik gezonder eten’, ‘ik wil het gamen beperken tot 2 avonden in de week’ enzovoorts. Iedereen kan aan voorgenoemde doelen beginnen, maar slechts een klein deel zal deze daadwerkelijk bereiken. Er is namelijk altijd wel een goed excuus om ‘deze keer maar even over te slaan’. En dat is ook helemaal niet erg, want het leven zit vol onverwachte wendingen. Niet alles valt te plannen en dat is iets waar je je bij neer moet leggen. Een tip die ik al uit eigen ervaring kan geven is de volgende: Heb je een bepaald langetermijndoel voor ogen, wees realistisch en beslis na 1 week (of 1maand, afhankelijk van het doel) of het doel echt haalbaar is. Als je heel eerlijk tegen jezelf bent kun je die beslissing op dat moment nemen. Mocht je erachter komen dat het doel niet of moeilijk haalbaar is, dan heb je 2 keuzes: Leg je (bewust) erbij neer of pas het doel aan. Het feit dat je bewust eerlijk tegen jezelf bent is het belangrijkste aspect. Doe je dit namelijk niet, dan voelt dit onbewust als falen. En als je jezelf tientallen doelen gesteld hebt zoals ik, dan gaat dit onbewust aan je knagen. In dat geval zullen er namelijk altijd meer teleurstellingen dan overwinningen zijn.

Hoewel het bereiken van doelen vooral veel discipline vereist zijn er ook handige hulpmiddelen beschikbaar om je een stapje in de goede richting te helpen. Ik gebruik zelf de app Lift om mijn doelen te registreren en te monitoren. In deze app kun je zelf doelen aanmaken, maar je kunt ook deelnemen aan doelen die door anderen zijn gesteld. Er wordt gesteld dat je 21 dagen nodig hebt om een bepaalde gewoonte (habit) te creëren. Met andere woorden: als je een bepaald doel 21 dagen vol kunt houden, dan is de kans groot dat je deze gewoonte je eigen hebt gemaakt. De app Lift speelt hier handig op in met de zogenoemde ’21-Day Habit Plans’. Eet je bijvoorbeeld te weinig fruit, dan sluit je je aan bij de ‘Eat At Least One Fruit For 21 Days’-plan en je wordt er ‘indien gewenst’ dagelijks aan herinnert om fruit te gaan eten. Kijk wel uit dat je je niet te enthousiast aanmeldt voor te veel doelen.

Ik zou eigenlijk willen aanraden om vooraf je doelen te stellen. Wat wil je bereiken? Welke gewoontes wil je afleren? Zorg er ook voor dat je doelen meetbaar zijn. Dus in plaats van: ‘Meer water drinken’ zou ik kiezen voor 3 habits: ‘Drink 0,5 liter water (1), Drink 0,5 liter water (2), Drink 0,5 liter water (3). Zo maak je beter inzichtelijk hoeveel je hebt gedronken en je kunt ervoor kiezen om ter zijner tijd een habit er aan toe te voegen.

Hieronder kunnen jullie zien wat mijn habits op dit moment zijn:
Screenshot Lift-app

Opstaan en naar bed gaan
De eerste habit is afhankelijk van de een-na-laatste habit. Als ik ’s avonds voor 23:00 uur op bed lig is mijn doel dat ik de volgende ochtend vóór 6 uur opsta. Dit is ook gelijk 1 van de zwaarste om vol te houden.
[11/33: in de afgelopen 33 dagen ben ik 11 keer vóór 6 uur opgestaan]

Water
Drink 0,5 liter water (1) [33/33]
Drink 0,5 liter water (2) [29/33]
Drink 0,5 liter water (3) [19/33]

Pushups
Pushups 10 [33/33]
Pushups 5 [11/11]
Ik kon dus met moeite 10 pushups doen. Na 20 dagen ging het me makkelijk af, dus ik heb er 5 aan toegevoegd

Op tijd vertrekken
Vertrek om xx:25
Als ik mijn trein ’s ochtends wil halen moet ik uiterlijk om xx:30 van huis vertrekken en dan op volle kracht naar het station fietsen zodat ik bezweet en buiten adem door de treindeuren naar binnen spring 1 seconde voordat hij vertekt. Als ik vijf minuten eerder van huis vertrek, gaat dit een stuk relaxter.

Voorbereidingen voor volgende dag
Kleding klaarleggen voor morgen [26/33]
Als ik ’s ochtends nog moet beslissen wat ik die dag aan wil trekken komt mijn dagritme in gevaar. ’s ochtends is namelijk niet het moment om erachter te komen dat je overhemd nog gestreken moet worden

Minsgame
kom ik in mijn volgende blog op terug

Zoals je ziet heb ik zeer uiteenlopende doelen geformuleerd. Dit zijn allemaal doelen waarbij ik probeer om mezelf een gewoonte aan te leren. In ieder individueel geval zal deze lijst er natuurlijk anders uit zien. Een einddoel, bijvoorbeeld een scriptie, zou je in stukken kunnen knippen door een habit op te voeren als: ‘3 uren aan mijn scriptie werken’. Zorg er dan wel voor dat wanneer je nog 20 uur verwacht te moeten schrijven en de uiterlijke inleverdatum over 6 dagen is, dat je het doel aanpast.

Misschien klinkt het allemaal wat zweverig, maar deze app heeft er bij mij voor gezorgd dat ik een beter gevoel over mezelf heb gekregen. Het zorgt toch steeds voor een ‘Winning’ gevoel als je ’s avonds op bed ligt en je ziet dat je al je doelen voor die dag hebt afgevinkt. Heel veel succes!

Lift.do [iOS] [Android]

Volgende: The Minimalism Game 11-'13 The Minimalism Game
Volgende: De magische grens van 30 11-'13 De magische grens van 30

Reacties


Door Tweakers user chime, vrijdag 29 november 2013 10:58

10-15 pushups is nu niet echt een work-out te noemen.
En het gaat beter omdat je spieren de beweging beginnen te herkennen.

Beter is dan 3 reeksen van 10, gooi er ook nog wat buikspieroefeningen bij.
(ook 3 reeksen van 10)
Tussen elke reeks rust je een 10tal seconden.

Vervolgens om de 2-3 weken verhoog je het aantal met 5, dus dan doe je 3 reeksen van 15, dan van 20, ...

Dan bouw je op

Ik vind het wel speciaal dat je slapen voor het klaarleggen van kleren hebt staan ... wel cool dat dat kleren klaarleggen al slaapwandelend lukt. :Y)
Heb je dan soms niet van die rare combinaties klaarliggen de volgende ochtend> O-)

Door Tweakers user Grin, vrijdag 29 november 2013 11:02

Mooi geschreven en met veel plezier gelezen, keep 'm coming!
Voor 6 uur opstaan als ik om 23 uur op bed lig: dat wordt simpelweg mijn dood. 23 uur naar bed, 07:30 opstaan, dat trek ik wel. Voor 7 uur opstaan is echt killing. :O

Maar je blog gaat over doelen stellen, en deze opknippen in concrete, kleine stappen. Een prima advies en de app kan daar wellicht bij helpen. Discipline is wat je nodig hebt, en daar heb ik echt een schrijnend tekort aan….

Door Tweakers user funk-e, vrijdag 29 november 2013 11:06

chime schreef op vrijdag 29 november 2013 @ 10:58:
10-15 pushups is nu niet echt een work-out te noemen.
En het gaat beter omdat je spieren de beweging beginnen te herkennen.

Beter is dan 3 reeksen van 10, gooi er ook nog wat buikspieroefeningen bij.
(ook 3 reeksen van 10)
Tussen elke reeks rust je een 10tal seconden.

Vervolgens om de 2-3 weken verhoog je het aantal met 5, dus dan doe je 3 reeksen van 15, dan van 20, ...

Dan bouw je op

Ik vind het wel speciaal dat je slapen voor het klaarleggen van kleren hebt staan ... wel cool dat dat kleren klaarleggen al slaapwandelend lukt. :Y)
Heb je dan soms niet van die rare combinaties klaarliggen de volgende ochtend> O-)
the point, you're not getting it :+

btw:
Dit is niet een work-out. Ik ga naar de sportschool, loop regelmatig 12 kilometer hard. Ik ben een gewoonte aan het aanleren, een gewoonte die ik langzaam uitbreid. Ik heb geen namelijk geen einddoel. Ik wil mijn dag starten met pushups: niet meer, niet minder :)

Door Tweakers user funk-e, vrijdag 29 november 2013 11:10

Grin schreef op vrijdag 29 november 2013 @ 11:02:
Mooi geschreven en met veel plezier gelezen, keep 'm coming!
Voor 6 uur opstaan als ik om 23 uur op bed lig: dat wordt simpelweg mijn dood. 23 uur naar bed, 07:30 opstaan, dat trek ik wel. Voor 7 uur opstaan is echt killing. :O

Maar je blog gaat over doelen stellen, en deze opknippen in concrete, kleine stappen. Een prima advies en de app kan daar wellicht bij helpen. Discipline is wat je nodig hebt, en daar heb ik echt een schrijnend tekort aan….
Thanks!

Het kan zijn dat je er nog niet aan toe bent, maar ik denk dat iedereen discipline kan opbrengen wanneer het belangrijk genoeg voor je is. Begin maar eens met 1 (klein) doel. Je zult zien dat het afvinken ervan erg goed voelt en je een boost geeft om dit vol te houden.

En vergeet niet dat het nooit te laat is om het weer op te pakken.

Door Tweakers user Snowmiss, vrijdag 29 november 2013 11:29

Ik moest gelijk aan deze denken: http://taoistpath.com/resources/gong/

Zelf heb ik op die manier mezelf afgeleerd om gewone pindakaas (met suiker) op mijn boterham te eten. Nu eet ik tegenwoordig alleen nog maar echte pindakaas (dus 100% pinda), nog steeds vet maar in ieder geval minder suiker ;)

Door Tweakers user funk-e, vrijdag 29 november 2013 15:03

Snowmiss schreef op vrijdag 29 november 2013 @ 11:29:
Ik moest gelijk aan deze denken: http://taoistpath.com/resources/gong/

Zelf heb ik op die manier mezelf afgeleerd om gewone pindakaas (met suiker) op mijn boterham te eten. Nu eet ik tegenwoordig alleen nog maar echte pindakaas (dus 100% pinda), nog steeds vet maar in ieder geval minder suiker ;)
Die kende ik nog niet, leuk artikel.

Wat is dan echte pindakaas? Calvé niet neem ik aan?
Ik wil ook iets natuurlijker gaan eten. Ik eet nu light pindakaas, waarvan ik weet dat er genoeg troep in zit :X

Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 29 november 2013 21:56

Ik ben gestopt met het eten van zoveel suiker en koolhydraten. Hou ik nu al 7 weken vol. Ongeveer 2 a 3 kg verloren, voel me rustiger en heb meer energie. Heb al 7 weken geen frisdrank meer gedronken. Ik kan het verschil echt merken.
Daarnaast ben ik een week geleden gestopt met masturberen. Ben jarenlang verslaafd geweest dus ik ben benieuwd hoe lang ik het vol hou. Als ik de 40 dagen van de GoT contest haal dan ga ik misschien gewoon door. Ik wil geen slaaf meer zijn van mijn eigen lust.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 november 2013 21:56]


Door Tweakers user krazzer, zaterdag 30 november 2013 12:38

Ik ben momenteel 28 maar ik herken het gedrag van uitstellen en dergelijke heel erg bij mezelf. Ik ben het laatste half jaar hier flinke veranderingen bij mezelf aan het doorvoeren, maar het gaat bij mij nog verder. Ik ben nu mezelf een soort mengeling van stoïcisme/boeddhisme aan het aanleren (ook met meditatie en alles), om gelukkiger te worden en meer uit het leven te halen.

Ik heb ontdekt dat het hebben van zelfdiscipline je algemene levensgeluk echt sterk kan verbeteren. En om dat te bereiken is eigenlijk heel simpel, je moet beginnen met dingen te doen die je moet of graag wilt afronden doen, maar eigenlijk geen zin in heb.

Hoe meer je dat doet, hoe makkelijker het de volgende keer is om het nog een keer te doen, en de drempel om moeilijkere dingen te gaan doen wordt steeds kleiner. Om mezelf te motiveren maak ik iedere dag een lijst met dingen die ik gedaan heb en geef mezelf een cijfer. Dit teruglezen is heel motiverend.

Je kan bijvoorbeeld heel simpel beginnen met:
De vaatwasser uitruimen, de was doen, een mailtje beantwoorden.
En later misschien: Studieboek lezen, De schuur opruimen
En nog later: Je zorgverzekering onder de loep nemen, je ruzie met de buren bijleggen
En dan: Een eigen bedrijf beginnen, starten met beleggen, je huis verbouwen etc.

Ik ben nog niet zover, maar ik merk wel dat dingen steeds makkelijker gaan.

Momenteel heb ik voor mezelf ook een dagschema gemaakt (voor doordeweeks):
06:45 - 07:00: Eruit & koud douchen
07:00 - 07:20: Eten
07:20 - 07:40: Mediteren
07:40 - 08:10: Huishoudelijke klus en/of dagschema maken
08:10 - 08:25: Klaarmaken en naar werk fietsen
08:25 - 17:15: Arbeit
17:15 - 18:45: Eten & rusten
18:45 - 19:00: Mediteren
19:00 - 21:00: Zelfdiscipline (zie boven)
21:00 - 22:30: Rust (beloning)
22:30 - 06:45: Slapie slapie

Reageren is niet meer mogelijk